Thoughts

Temat: POMÓŻCIE bardzo potrzebuje wspomagacza odchodzania typu tabletki itp.!!
Dot.: POMÓŻCIE bardzo potrzebuje wspomagacza odchodzania typu tabletki itp.!!
  Cytat:
Napisane przez Anna Maria Magdalena Co do chromu slyszalam ze jest rakotworczy, wiec sobie raczej go odpusc:nie: Nie do końca - chrom na +3 stopniu utlenienia nie jest rakotwórczy,na każdym innym tak (Cr może występować na stopniach utlenienia od +1 do +6 ) . To co potocznie nazywamy chromem to organiczne związki chromu na +3 st. utl. . Działanie chromu nie zostało do końca potwierdzone naukowo(to raczej kolejny bubel ) i uważa się , że isteniej możliwość utlenienia bądź redukcji chromu w organiźnie ale nie popadajmy w paranoję:)
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=130091



Temat: Wapno a poziomy glikemii
CHROM jako ważne uzupełnienie diety

"Bardzo interesującym zagadnieniem w prawidłowym żywieniu jest rola pierwiastków śladowych. Do pierwiastków mających ogromne znaczenie w regulacji przemian metabolicznych węglowodanów należy chrom.

Rola chromu w gospodarce węglowodanowej i lipidowej jest znana od około czterdziestu lat.

Bardzo dobrym "modelem klinicznym" do oceny wpływu różnych związków na organizm jest odżywianie pozajelitowe. Suplementacja chromu u pacjentów z cukrzycą odżywianych pozajelitowo powoduje złagodzenie objawów cukrzycy, w tym także neuropatii. Jednocześnie, obserwowano zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę egzogenną. W ostatnich latach udowodniono, że chrom odgrywa pozytywną rolę w takich schorzeniach, jak: cukrzyca typu 2., cukrzyca ciężarnych, cukrzyca steroidozależna oraz upośledzona tolerancja glukozy. U osób chorujących na cukrzycę obserwuje się zaburzoną gospodarkę chromem. Wchłanianie chromu u tych chorych jest zwiększone, jednocześnie wzrasta wydalanie chromu z moczem. Wynika to z zaburzonej utylizacji tego pierwiastka (podwyższone stężenie chromu w surowicy i moczu, obniżone w tkankach) (Anderson, 1997)."

"Mechanizm biochemiczny oddziaływania chromu na gospodarkę węglowodanową został dobrze poznany. Niskocząsteczkowy element wiążący chrom zwiększa aktywność enzymu odpowiedzialnego za aktywację podjednostki beta receptora insulinowego. Chrom hamuje także enzym, który inaktywuje receptor insulinowy. Ponadto zwiększa utylizację glukozy i wrażliwość komórek beta trzustki. Można więc powiedzieć, że chrom współdziała z insuliną bądź "promuje" jej działanie. Dlatego też połączenie chromu organicznego z niacyną i innymi aminokwasami określa się terminem Czynnik Tolerancji Glukozy (GTF) (Anderson, 1999)."

"Znaczenie uzupełniania poziomu chromu u pacjentów z cukrzycą typu 2. potwierdzono w około 40 publikacjach. Na podstawie wyników badań oraz danych z piśmiennictwa z całą pewnością można stwierdzić, że suplementacja chromu jest korzystna u pacjentów z cukrzycą oraz zaburzoną tolerancją glukozy."

"Bardzo ważne jest stosowanie odpowiedniego preparatu chromu. Ponieważ chrom organiczny jest bez porównania lepiej przyswajalny niż nieorganiczny, tylko taka postać tego pierwiastka powinna być zalecana do użycia."

"Oczywiście rola chromu w gospodarce węglowodanowej nie jest poznana do końca, dlatego prowadzi się szereg badań nad preparatami zawierającymi chrom, co pozwoli to w przyszłości na jeszcze lepsze poznanie znaczenia tego pierwiastka dla ludzkiego organizmu."
Źródło: forum.diabetica.kylos.pl/viewtopic.php?t=272


Temat: Chrom i cukrzyca.
Podobają się nam chromowane lub chromowe wykończenia samochodów, lamp, klamek itp. Ale tam gdzie ludzie pracują w kontakcie z chromem, gdzie wdychają pył chromianowy, tam chorują na chromianowego raka płuc lub oskrzeli.
Chrom, który w nadmiarze jest szkodliwy, jest nam ludziom potrzebny. Oczywiście w odpowiednich dawkach. Przyjmuje się, że dawka ta wynosi ok. 150 mg na dobę. Chrom jest szczególnie potrzebny osobom w podeszłym wieku, gdyż ich organizm gorzej przyswaja węglowodany a chrom właśnie pobudza procesy metabolizmu tych związków. Szczególnie ważny w tych procesach jest GTF (Glucose Tolerance Factor). Jest to czynnik ułatwiający przyswajanie glukozy, a raczej jej przenikanie przez błonę do wnętrza komórki.
Chrom nieorganiczny jest trudno przyswajalny. W związkach organicznych np. z drożdży jest łatwiej przyswajalny. Wprawdzie nasz organizm sam potrafi wytworzyć GTF, lecz są to nikłe ilości i to niezależnie od tego , czy i ile chromu mamy w organizmie.
U ludzi zdrowych poziom chromu jest podwyższony. Traktujemy to jako objaw prawidłowego wchłaniania glukozy. Przy zaburzonej tolerancji cukrów, poziom tego pierwiastka spada. Niedoboru chromu można uniknąć jadając nie oczyszczoną metodami przemysłowymi żywność (często jadając np. drożdże).
Chrom jest niezbędny "cukrzykom", ponieważ współdziała z insuliną w regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Syntetyczny GTF nie działa tak sprawnie jak chrom zawarty np. w drożdżach, które są najbogatszym źródłem tego pierwiastka (szczególnie drożdże piwne ). Ponadto aktywny biologicznie chrom posiadają: czarny pieprz, wątroby zwierzęce, ziemniaki w "mundurkach", wołowina, sery, nogi wieprzowe i z kurcząt.
Dodam jeszcze, że kobiety w ciąży i karmiące, alkoholicy, osoby po 45 roku życia oraz rekonwalescenci po złamaniach lub operacjach powinni także uzupełnić swoją dietę m.in. również o chrom.
Źródło: cukrzyca.ok1.pl/viewtopic.php?t=377


Temat: Prestige premium Pokarem dla koszatniczki.



nazwa: ciasteczka ziołowe
producent: Zuzala
cena: 2 sztuki / 3.80 zł
skład: liście malin, pokrzywa, liście truskawek, koniczyna, babka lancetowata, mniszek lekarski, liście poziomki, babka szerokolistna.
nota od producenta: Ziołowe ciasteczka zuzala są źródłem wielu wartościowych skladników takich jak wapń, magnez, potas, fosfor, chrom zawierają kwasy organiczne, pektyny, grabinki, sole mineralne oraz śluzy. są źródłem witamin A, B1, B2, C, D, K Podawane regularnie zapewnią Twojemu zwierzakowi zdrowie oraz dobre samopoczucie.
dawkowanie: jedno ciasteczko raz na kilka dni.
nasza opinia: są świetne! Nie dość, że chętnie jedzone to jeszcze są zdrowe. warto też zwrócić na własciwości ziół które wchodzą w skład takiego ciasteczka.. widać wtedy, że w jednym ciasteczku kryje się "ogromny potencjał"

Babka lancetowata liść
Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Może być stosowana przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Pomocna w zapaleniach oskrzeli, zatok - rozrzedza śluz. Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. W ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście babki lancetowatej, które zbiera się od maja do września. Zawierają one np. glikozydy, ksantofil, śluzy, karotenoidy, krzemionkę oraz dość dużą ilość witaminy C.

Liść Maliny
wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Liść maliny stosuje się także przy biegunkach , nieżycie żołądka , jelit i wzdęciach
Zawiera: witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice

Pokrzywa
Posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Wykazuje działanie moczopędne oraz oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Zawiera: witaminy C, K, B, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, acetylocholinę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy, sole mineralne (żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem).

Liść truskawki
Liść truskawki wykazuje działanie wzmacniające, przeciwbiegunkowe, pobudza łaknienie, dezynfekuje drogi moczowe. Pomaga w zaburzeniach przemiany materii, stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Zawiera: wit. C, B2, B1, B3

liść poziomki
Liście poziomki są bogate w garbniki pirokatechinowe, flawonoidy. Zawierają ślady olejku eterycznego i sole mineralne. Związki zawarte w liściach poziomki mogą być użyteczne w leczeniu kamicy moczowej, zwiększają bowiem ilosć wydalanego moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto dezynfekują drogi moczowe, co może być korzystne w leczeniu przewlekłych zakażeń towarzyszących często kamicy moczowej. Liście poziomki mogą być polecane w zaburzeniach przemiany materii, w miażdzycy, a także w nadciśnieniu tętniczym. Garbniki zawarte w liściach mają właściwości przeciwzapalne, ściągające i można je stosować w leczeniu biegunek i stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.

babka szerokolistna
ma podobne działanie jak babka lancetowata. Zawiera mniej garbników lecz więcej śluzów i pektyn. Może być stosowana w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Podawana profilaktycznie uchroni Twojego uszatka przed chorobami układu pokarmowego. Roślina ta jest uwielbiana przez króliki.

koniczyna
Czerwona koniczyna jest źródłem wielu wartościowych składników takich jak wapń, magnez, potas, fosfor oraz chrom. Roślina bogata w witaminę C.

mniszek lekarski
pospolicie zwany mleczem to wyjątkowo pyszny i zdrowy smakołyk dla królików i gryzoni. Zawiera kwasy organiczne oraz pektyny. Jest rośliną bogatą w witaminy A, B1, C, D. Mniszek ma działanie moczopędne, wraz z moczem z organizmu wydalane są szkodliwe związki. Jest uwielbiany przez każdego królika.



Źródło: koszatniczka.org/viewtopic.php?t=12763


Temat: ...

Wy macie zdrowie tak sie meczyc
Rufio dla Ciebie do poczytania

DLACZEGO PALENIE ZABIJA?

Stosując nowoczesne techniki analityczne stwierdzono ponad czterysta związków chemicznych i pierwiastków zawartych w dymie tytoniowym. Zależnie od tytoniu i modelu papierosa główny strumień dymu z jednego papierosa bez filtra może zawierać do 30 mg substancji smolistych i do 30 mg nikotyny. W przypadku wysoko wydajnego filtra wielkości te zmniejszają się do 0,5 mg substancji smolistych, i 0,05 mg nikotyny. Składnikami dymu papierosowego są przede wszystkim lotne związki chemiczne, jak tlenek i dwutlenek węgla, tlenki azotu, amoniak(stosowany w chłodnictwie, składnik nawozów mineralnych, stosowany w papierosach w celu zwiększenia pochłaniania nikotyny z dymu papierosowego), cyjanowodór (kwas pruski, gaz używany przez hitlerowców w komorach gazowych), hydrazyna i uretany. Pozostałe to:

*

Aceton - rozpuszczalnik, składnik farb.
*

Arsen - stosowany jako popularna trutka na szczury
*

Butan - gaz pędny, wykorzystywany w syntezie benzyny
*

Chlorek winylu - związek używany do produkcji plastiku, rakotwórczy
*

Substancje smoliste - są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów
*

DDT - insektycyd polichlorowy
*

Dibenzoakrydyna - używana przy produkcji barwników, rakotwórcza
*

Fenole - niszczą rzęski nabłonka wyścielającego drogi oddechowe
*

Formaldehyd - związek stosowany do konserwacji preparatów biologicznych
*

Kadm - silnie trujący metal ciężki, rakotwórczy
*

Metanol - silnie trujący, również wykorzystywany w produkcji benzyny
*

Naftyloamina - wchodzi w skład barwników używanych w przemyśle drukarskim, rakotwórcza
*

Piren - związek używany w syntezie organicznej
*

Polon - radioaktywny pierwiastek, odkryty przez Marię Skłodowską-Curie
*

Tlenek węgla - czad, utrudnia pracę serca, zmniejsza ilość tlenu we krwi
*

Toluidyna - związek wykorzystywany w syntezach chemicznych, rakotwórczy
*

Uretan - związek rakotwórczy

Dodatkowo do papierosów dodawane są specjalne substancje polepszające aromat oraz konserwujące papieros np.: sole - powodują że papieros stale się tli, cukry i lukrecje - poprawiają smak oraz gliceryna– wpływająca na przedłużenie świeżości tytoniu.

Szczególnie niebezpieczna, ze względu na ich silne działanie rakotwórcze, jest grupa wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych zbudowanych z 3 - 7 pierścieni skondensowanych, należą do nich : inden, fluoren, benzopiren(łączy się z guaniną - mutacje genu p53 odnotowywane u chorych na raka płuc ), benzoantracen, perylen. W skład dymu tytoniowego wchodzi również 19 metali ciężkich, takich jak tal, arsen, ołów, antymon, bizmut, tellur, polon, lantan, chrom, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, srebro, złoto, cynk, kadm i rtęć. Źródłem tych metali są zanieczyszczony tytoń i środowisko.

a to do popatrzenia-nasze płucka
Źródło: alkoholizm.com.pl/forumalko/viewtopic.php?t=642


Temat: czystość trójmiejskich (i nie tylko) rzeczułek
Ponizszy tekst ze strony Gdyni. Zawiera informacje do 2004 roku, wiec
stare, ale daja poglad. Jedynie wydaje mi sie, ze badanie nizez
opisane wykonano w części miejskiej rzeki, bo chyba u źródła rzeczki w
lesie trudno o bakterie fekalne.

"Przez znaczną część roku wody rzeki Kaczej były wysoko obciążone
jedynie materią organiczną trudniej rozkładalną (50% oznaczeń w IV
klasie). O ich niezadowalającej jakości stanowił także okresowy wzrost
(10-20% oznaczeń) ilości zawiesiny ogólnej, amoniaku, azotu ogólnego
Kjeldahla, fosforanów i substancji organicznych rozkładalnych
biologicznie. Ich najwyższe stężenia notowano w listopadzie. Stężenia
azotu ogólnego, azotanów i azotynów oraz rozpuszczonych substancji
nieorganicznych przyjmowały na ogół wartości z zakresu II lub I klasy
czystości. W całym sezonie badawczym wody były wysoko natlenione. Nie
wykryto w nich pestycydów, poziom fenoli był niski, a jakość określona
zawartością wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych dobra.

Większość stężeń badanych metali odpowiadała I klasie czystości. Nie
wykryto w wodzie chromu +6, chromu ogólnego ani rtęci. Niski poziom
prezentowały związki kadmu, cynku, miedzi, niklu i ołowiu. Jedynie w
lutym notowano wzrost stężenia arsenu, manganu i żelaza do poziomu
odpowiadającego III klasie czystości.

Stan sanitarny wód był zły - V klasa. Wysoka liczba bakterii coli typu
fekalnego utrzymywała się praktycznie przez cały okres badań. Udział
wyników odpowiadających V klasie wynosił 20%, a niezadowalającą jakość
wód stwierdzono aż dla 60% oznaczeń liczby bakterii. Jakościowy i
ilościowy skład planktonu roślinnego oraz peryfitonu świadczył o
niezadowalającej jakości wód - IV klasa. Poziom chlorofilu "a" był
bardzo niski, jego najwyższe stężenie wynosiło 8.3 mg/m3. Jakość wód
Kaczej wyznaczona na podstawie wszystkich normowanych wskaźników była
niezadowalająca i odpowiadała IV klasie czystości. O ich
niezadowalającej jakości stanowiła zawartość zawiesiny ogólnej,
materii organicznej, amoniaku, azotu ogólnego Kjeldahla i fosforanów
oraz indeks saprobowości sestonu. Liczba bakterii coli typu fekalnego
decydowała o złym stanie sanitarnym wód.

Wody rzeki nie spełniają wymagań, jakim powinny odpowiadać wody
śródlądowe będące środowiskiem życia ryb łososiowatych i karpiowatych
w warunkach naturalnych. Przyczyną jest przede wszystkim zbyt wysoki,
w stosunku do wymaganego, poziom azotynów i fosforu ogólnego. Wielkość
oznaczonych stężeń tych wskaźników praktycznie w całym okresie badań
przekraczała wartość wymaganą rozporządzeniem. Ich najwyższe stężenia
notowane w listopadzie były kilkakrotnie wyższe od wartości
dopuszczalnej dla ryb karpiowatych. Warunków nie spełnia także średni
roczny poziom zawiesiny, substancji organicznych rozkładalnych
biologicznie (dla 20% oznaczeń) i azotu amonowego oznaczony w
listopadzie.

W stosunku do 2001 roku jakość wód Kaczej uległa pogorszeniu z III do
IV klasy czystości, należy jednak zaznaczyć, że w 2004 roku liczba
wskaźników składających się na ocenę ogólną była dwukrotnie większa. W
2004 roku notowano wyższy poziom zawiesiny, azotu organicznego i
materii organicznej rozkładalnej biologicznie. Średnie roczne stężenie
chlorków było prawie dwukrotnie wyższe. Pogorszył się równieżstan
sanitarny wód."




Źródło: wirtualna.warszawa.pl/forum/showthread.php?t=15209